Doelstelling


‘Kunst voor het Volk’ is een ‘gemengd’ koor, waarvan de doelstelling door de naam goed wordt uitgedrukt. Het koor wil mensen uit alle lagen van de bevolking in staat stellen zelf muziek te beoefenen (de koorleden) of te genieten van goede muziek (het publiek). Zo mogelijk wil het koor ook getuigen van maatschappelijk engagement.

Leden


Het koor telt rond de 20 vaste leden, exclusief de projectkoorleden.

Repetities


Er wordt wekelijks gerepeteerd op maandagavond (19.45-22.00 uur) Basisschool De Regenboog, Aalbersestraat 47, 2672 DR Naaldwijk
                                                                                Klik hier voor het repetitieschema.

Geschiedenis

Het morgenrood gloort...


De oorspronkelijke doelstelling van het koor was: de arbeidersklasse verheffen door muziek en de ‘strijd’ van de arbeiders muzikaal ondersteunen. Het koor werd namelijk in december 1932 opgericht door een aantal Naaldwijkse socialisten (SDAP-leden). Als naam werd Morgenrood gekozen, naar de titel van een bekend socialistisch strijdlied.
‘Morgenrood’ luisterde SDAP-bijeenkomsten en 1 mei-feesten op.
De jaaruitvoeringen werden (tot 1972) gehouden in het gebouw ‘Hulp en Voorzorg’ (thans ‘’t Teejaater’) in de Havenstraat te Naaldwijk.
In de vooroorlogse periode schommelde het aantal leden rond de dertig.
Tijdens de Duitse bezetting, voorjaar 1942, hief het koor zichzelf op. Zodoende ontliep het de verplichting zich aan te sluiten bij de door de bezetter ingestelde ‘Kultuurkamer’.

Na het morgenrood de dag: Kunst voor het Volk


In 1946 werd het koor heropgericht maar nu onder de naam: Kunst voor het Volk. In de jaren '50 en '60 vertoonde het repertoire een breed scala van gerenommeerde koorwerken van zowel eigentijdse als klassieke componisten. In de jaren '70 sloeg de vergrijzing toe en de meeste jonge mensen hadden meer interesse in de opkomende popcultuur dan in klassieke koorzang. Vanaf eind jaren '80 zorgde de jonge dirigent Maud Meilof voor vernieuwing. Op het programma kwamen eigentijdse strijdliederen uit Afrika en Zuid-Amerika en ook werken van Berthold Brecht, Kurt Weil en Hans Eisler werden over het voetlicht gebracht.

De fatale jaren ’70


In de jaren ’70 vertoonde het repertoire een breed scala van gerenommeerde koorwerken (van o.a. Palestrina, Orlando di Lasso, Thomas Morley, Mozart, Beethoven, Schubert).
Toch ging het in de jaren ’70 met het koor bergafwaarts. ‘Nieuw Links’ had een einde gemaakt aan veel oude SDAP-tradities. Strijdliederen zingen (en zelfs zingen als zodanig) was ‘oubollig’ verklaard. De popcultuur heerste alom. In dit anti-muzikale klimaat daalde het aantal koorleden tot een dieptepunt in 1982-83, het jaar van het gouden jubileum. Toen waren er nog maar twintig leden over en onder die twintig had de vergrijzing hard toegeslagen.

Kunst voor het Volk op nieuwe wegen


Vanaf 1988 zorgde een jonge dirigente, Maud Meilof, voor vernieuwing. Zij introduceerde eigentijdse strijdliederen uit Zuid-Afrika en Latijns-Amerika. Het koor toonde ook engagement door jiddische liederen en werken op teksten van Bertolt Brecht (muziek: Kurt Weill, Hans Eisler, Paul Dessau) op het programma te nemen. In deze periode nam het aantal leden weer toe, maar ‘Kunst voor het Volk’ bleef een klein koor waarmee geen grotere aspiraties konden worden verwezenlijkt.
In 1997 ging het roer om. Het koor zou voortaan ‘projecten’ gaan uitvoeren, waaraan telkens niet-koorleden (de zgn. ‘projectleden’) konden deelnemen.

Projecten na 2006

Toen het koor eind jaren '90 overging op projecten en daarmee projectleden aantrok bloeide de vereniging op als nooit tevoren. Projectleden konden vanaf deze tijd 'per project' meezingen zonder zich voor langere tijd te binden aan de vereniging. Het 3-korenproject 'Svata Ludmilla' (A.Dvorjak) onder leiding van Jos Vranken werd een geweldig succes en werd afgerond met een koorreis naar Praag. In 2006 heeft José van Putten het stokje overgenomen en onder haar leiding kwamen diverse projecten van de eigentijdse componist Karl Jenkins (Wales 1944) tot stand. Bij de viering van '65 jaar vrijheid in Nederland' werd The Mass for Peace uitgevoerd met een bescheiden begeleidingsorkest van professionele musici . Twee jaar later kwam de uitvoering van het 'Stabat Mater' van Jenkins tot stand met de begeleiding van een groot symfonieorkest. Om de viering van '70 jaar vrijheid' luister bij te zetten werd in 2015  'The Peacemakers'  uitgevoerd samen met het kinderkoor 'EigenWijs' uit Naaldwijk en een groot symfonieorkest met 4 percussionisten dat voor deze gelegenheid door het koor zelf werd samengesteld. Met een uitverkochte RK Kerk in Honselersdijk was dit project één van de hoogtepunten in het bestaan van 'Kunst voor het Volk In het jaar 2016 hebben we de Misa de las Indias en de Carmina Burana uitgevoerd.
Het jaar 2017 stond in het teken van Mozart, we zongen zijn Requiem, aangevuld met het Gloria van Vivaldi.
In februari 2018 was Karl Jenkins weer aan de beurt, nu met liederen uit Wales, en wel The Spirits of the Mountains. In november van 2018 werd het Weihnachts - Oratorium van J.S. Bach uitgevoerd.
22 november 2019 werd samen met OV De Lier en Excelsior een groots spektakel opgevoerd, namelijk Die Jahreszeiten van Haydn met een koor van 150 zangers en een symfonie orkest in de Adrianuskerk te Naaldwijk.

Vanwege covid-19 mocht er niet opgetreden worden en moest het concert ’ 75 Jaar ZIngen in Vrijheid’ afgelast worden. Gelukkig kon het volgende project, Kunst Viert Feest, wel doorgaan. In 2022 bestond ons koor 90 jaar! Dat werd gevierd met een concert op vrijdag 13 mei in evenementenlocatie De Rank, De Lier.Het programma ‘Kunst Viert Feest’ stond onder leiding van scheidend dirigent José van Putten en aankomend dirigent Alexander Prins. Voor een volle zaal werd voor de pauze o.a. werk van Karl Jenkins, Vera Lynn en Beethoven ten gehore gebracht. Na de pauze werd de Nederlandstalige uitvoering van de komische volksopera The Zoo van Arthur Sullivan uitgevoerd. Solisten waren Myra Ronner, Aad Fioole, Annette Heijkoop, Jan Ek en Alexander Prins. Met medewerking van Honsels Harmonie en Tienerkoor EigenWijs.

 

Koor
Image